zaterdag 5 mei 2018

Hollands glorie....

De vroege meimaand met oogverblindend groen, 
nog frisse ochtenden en een fel blauwe hemel... 
De graslanden vol boterbloemen en al snel een warme zon. Oftewel: De start van het penvis seizoen... Ik besloot dit jaar eerst de Venen op te zoeken, van oudsher berucht om zijn grote karper. Ik beleefde er door de jaren vele mooie momenten, maar veel water is inmiddels niet meer beschikbaar voor het struinen. Een aantal gedeelten zijn gelukkig altijd toegankelijk gebleven en het rondscharrelen tussen de schitterende weiden en tochten is al een genot op zich. Niks vangen is hier nooit erg. Er zwemmen natuurlijk kolossale vissen, maar die zijn nu eenmaal niet al te makkelijk te vangen met de pen.

Dus moet je geluk hebben. En.......dat had ik vandaag. Want ochtenden als deze maak je niet al te vaak mee. Het vangen van een snoek van over de meter is altijd weer een hoogtepunt, maar van karpers met die lengte durf je nauwelijks te dromen.. Maar het gebeurde vanmorgen. Al snel... Na recht onder de hengeltop gehaakt te zijn, bepaalde de vis zijn eigen route en afstoppen was er niet bij... Dus werd het er niet beter op toen hij rustig , maar onhoudbaar, richting het verderop aan de kant liggend lelieveld zwom
Maar ik had de mazzel mee te kunnen lopen, en de vis bleef tamelijk recht onder de hengeltop zwemmen, zodat de lijn zich niet om de stelen wikkelde. En gelukkig waren we met zijn tweeën en wist Ivar de vis al vrij snel te scheppen. Deze fenomenale schub woog 34 pond en had een lengte van 1 meter en 2 centimeter... Mijn grootse karper tot nu toe gevangen, en voor een penvisser een absolute droom... De vlag was al uitgegaan op deze schitterende bevrijdingsmorgen.. Maar we zijn niet het enige land met deze driekleur, en de Hollandse glorie kreeg zowaar een Frans tintje.. Want met Ivar's spiegel een klein uurtje later, werd het naast Vrijheid, ook nog Gelijkheid en Broederschap.. Deze beauty woog ruim 32 pond en had een lengte van 91 cm.
Een ochtend om echt nooit te vergeten....

6 opmerkingen:

  1. Allemachtg wat een kolossale vissen, gefeliciteerd met je fantastische nieuwe record. Natuurlijk, een beetje geluk moet je hebben, maar het is vooral ook kunde om zulke prachtige vissen te verleiden en op de kant te krijgen. En wat een mooie wetering, ook een genot om in zo’n omgeving te vissen. Groet, Martin.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Puur vissersgeluk hier Martin..
    Dank je & jij ook nog veel succes...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel mooi heren. Prachtige vissen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hi Michael.!

    Hoe is het met jou?

    Dank voor je reactie en erg leuk om weer eens van je te horen...
    Ik mis je blogs hoor... en velen met mij denk ik..
    Hopelijk tot gauw dan maar...

    Groet,

    Rombout

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Rombout,

    dagen met een gouden randje, ze komen altijd vanzelf weer.
    Wat een prachtschub, zo hoort een vis eruit te zien wat mij betreft; weinig buik en toch kolossaal!
    En dan nog die spiegel erbij; gaaf!

    Top dat je het deelt! Blijven doen dus!

    Andries

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je Andries..
    Veel mooier worden ze niet denk ik...
    Het was een mooie ochtend om zo samen in de prijzen te vallen..
    Gebeurt niet al te vaak dit.
    De koning te rijk hoor..
    Dit wil je graag delen natuurlijk, dus komt goed..

    Dank je weer !

    BeantwoordenVerwijderen