zaterdag 11 juli 2015

Voor paal.......

.....en dook er direct achterlangs....

Deze slalommer zag meteen zijn kans.......


















Dat bijgaande vis uit de pas ontdekte prutsloot uiteindelijk in het schepnet kwam mag een klein wonder heten..... Direct na aanslaan onder de hengeltop schoot hij meteen achter de afgebeelde paal langs en ging er als een haas vandoor schuin richting de overkant..... In een reflex hield ik de hengel horizontaal maar kon niet verhinderen dat de top voor een deel langs de paal onder het ijzerdraad door werd meegetrokken (!) .... En dan sta je toch wel even raar te kijken..... Ik kon de hengel snel los krijgen, en had het geluk dat de lijn, 0.26mm, net onder water tegen het paaltje aanzat. Dit gedeelte was door begroeiing zacht en glad en de lijn kon er zonder te veel schuren langs lopen. Door gebrek aan controle en optimale kromming op de hengel bij de eerste run was de lijn echter in rap tempo de slip af gesleurd, en deze torpedo zat dus al meteen een meter of 10 verderop........M'n eerste angst was dat de vis nóg een paaltje zou pikken, maar hij bleef in het midden en ik kon hem iets terughalen, voldoende om hem uit de overkant te houden. Hij zwom nu echter terug vlak langs de oever de andere kant op , waardoor de lijn niet meer langs, maar steeds meer rondom de paal heen ging lopen. En dat gaf te veel weerstand, dus binnendraaien ging niet meer...Ik kon niet anders dan de hengel neerleggen en lijn nu rechtstreeks met m'n handen binnenhalen, waarbij de rek nu voor demping moest zorgen. De vis nam hierna nog een paar runs en ik moest de lijn, met de nodige wrijvingshitte (!), door m'n vingers heen meegeven en afremmen...... Ik kon 'm uiteindelijk weer helemaal terughalen en besloot dat de vis toch eerst weer terug achter de paal langs moest, want anders was hij onmogelijk het schepnet in te krijgen. Nu werd het even spannend, want één zwieper....en wat dán weer.... Gelukkig hield hij zich net even rustig en kon ik 'm met mazzel onder het ijzerdraad door manoeuvreren, de hengel pakken, en de losse lijn snel weer op de molen draaien...Ik had weer controle, en de vis zat kort daarna in het net.
Maar ik was intussen natuurlijk wél behoorlijk voor paal gezet door deze geschubde rakker.....

4 opmerkingen:

  1. Haha mooi Rombout. Gelukkig niet je top gebroken van die mooie hengel. Sommige vangsten zijn zo apart! Vorig jaar nog in frankrijk ook zo'n vreemde dril meegemaakt. Dat vergeet je gewoon niet meer.

    Heb weer genoten van dit verhaal.

    Groeten, Michael

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Michael.. Ja, dit was even heel bijzonder allemaal en ik had gewoon geluk...Het had net zo goed anders kunnen aflopen....Dank je weer....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Pfoeh, dat je hem daar zonder verdere schade aan materiaal en karper achte rvandaan hebt gekregen; knap hoor. Het is bizar hoe goed vis soms weet waar het eerste beste obstakel staat en met welke snelheid ze dit weten te bereiken!

    Good fishing!

    gr Andries

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hi Andries, Je handelt dan automatisch lijkt het wel ...het ging allemaal in een flits....Bijzondere ervaring...Toch voornamelijk mazzel hoor....

    BeantwoordenVerwijderen