dinsdag 31 december 2013

Spinning around...

Perfect gehaakt...
Leuk formaat poldersnoek
Klassiek...
Is het altijd jammer dat het karpervisseizoen er weer op zit; niet getreurd:  Gaat de penhengel naar zolder, dan komt de spinhengel mee naar beneden. Want de polder met z'n vele sloten zijn een ideale habitat voor de Snoek. Dergelijk water met veel sloten en plasjes leent zich bij uitstek voor struinend vissen met kunstaas, en een grote favoriet is hierbij nog steeds de ouderwetse spinner... De werking is van een geniale eenvoud, de uitstraling zeer fraai en klassiek,en de bijbehorende vistechniek lijkt subtieler dan bij andere kunstaas soorten.. Ook bij het snoeken weer een ideale mix van klassieke en moderne materialen want de spinner komt, misschien wel het beste tot zijn recht indien er gevist wordt met rekloze dyneema lijn, in combinatie met lichte strakke hengeltjes van carbon of carbon-kevlar. Niet omdat er dan meer of grotere snoek gevangen zou worden, dit kan met zachte hengels en lijnen net zo goed, maar omdat door de genoemde rekloze materialen iedere aanraking en trilling voelbaar wordt. En dat verhoogt de spanning in grote mate...Iedere aanbeet, of poging daartoe, wordt zeer scherp geregistreerd. Daarnaast zal de haak sneller penetreren dan bij lijn met rek. Raakt de spinner de bodem of obstakels, dan voelt men dit meteen. Regelmatig zijn ook de aanbeten van ondermaatse vis, vaak baars, waar te nemen. Ook is de rotatie van de spinner zelf zeer goed voelbaar, zelfs bij de kleinste exemplaren. Het ijzersterke dyneema heeft verder nog het voordeel dat vastzittend kunstaas er makkelijker mee kan worden losgetrokken. Een goed adres voor de klassieke polderspinner is de Fa. Schreiner en Zn. te Amsterdam. Al decennia lang levert men de vermaarde Terrible en Bullock spinners welke nog steeds niets van hun vangkracht verloren hebben. Mijn persoonlijke favoriet is de Diamond spinner met ultradun blad. Deze is zo licht dat het voor kan komen dat bij sommige worpen, waarbij het blad met de bolle kant naar onderen in voorwaartse richting blijft, de spinner de lucht in wil klimmen en daardoor nog een paar extra meters verder zweeft. Ook de ouderwetse Ondex doet het nog altijd erg goed. De spinvisserij levert niet vaak echt grote snoeken op, maar het plezier is er niet minder om. Een mooi moment is altijd als de snoek pas op het allerlaatste moment toehapt terwijl het spinblad zijn laatste slagen maakt, vlak onder de hengeltop.. Als je geluk hebt is dan te zien hoe de snoek zijn bek wagenwijd open spert om de spinner gretig op te slokken…

Dit was alweer het laatste blogje voor 2013.....
Ik wens alle medevissers veel geluk, gezondheid en een goed visjaar toe in 2014 !!

10 opmerkingen:

  1. Beste Rombout,

    Bij het bekijken van de foto met de snoek in het water lijkt mij dat het anti-kink lood in het verkeerde oog van de wartel van de spinstang is geplaatst.

    Ik ben benieuwd.

    groeten,

    Johan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Johan,

    Mocht dit zo zijn, de snoek heeft het niet gemerkt...

    Groet,

    Rombout

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Rombout,

      Nu heeft de snoek het niet gemerkt......wacht maar tot de hoofdlijk gekinkt is. Een anti-kink middel kan alleen dienst doen als het in het hetzelfde oog van de wartel is geplaatst als waar ook de hoodlijn aan vast is gemaakt.

      groet,
      Johan

      Verwijderen
  3. Voor de volle 100% Rombout.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Johan,

    In dat geval heb ik nieuws wat, gezien de stelligheid van je bewering, voor jou zeker interessant moet zijn, en waarmee ik tevens op passende wijze invulling kan geven aan je benieuwdheid.
    Je theorie zou nl.opgaan als de rotatie van het spinnerblad sterk genoeg zou zijn om de as en het anti-kink loodje, aan de spinner-kant van de wartel gemonteerd, te laten meedraaien. Dit is echter niet het geval. Omdat ik zelf nooit last heb van kinkende lijn, maar ik wel graag wil blijven leren, en je theorie natuurlijk enige logica bevat, heb ik het uitgetest. Onze tuin grenst aan een poldersloot, en na zojuist wat geëxperimenteerd te hebben kan ik je het volgende melden:
    Bij geen enkele spinner, ook niet bij de 3 zwaarste links op de foto, gaat het loodje bij deze zgn."verkeerde plaatsing", meedraaien. Niet bij normale, niet bij hogere, en zelfs niet bij te hoge indraai snelheid.....
    Dit meedraaien gebeurde uiteindelijk pas, en alleen bij de zwaarste 2, toen ik deze met grote snelheid door het water liet scheuren, door ze met kracht steeds heen en weer te sleuren aan ca.1,5 meter lijn onder de diep doorbuigende hengeltop. Echter.... Ik heb deze proef daarna herhaald nadat ik het loodje in het zelfde oog heb geplaatst als de hoofdlijn zoals door jou gesuggereerd, en: In deze positie draaide het loodje ook gewoon mee.... Dit laatste is natuurlijk logisch, want door de hoge trekkracht ontstond er te veel weerstand op de draaiende delen en werkte de wartel niet meer. Conclusie: Het maakt niet uit aan welke kant van de wartel men het loodje plaatst. Je bewering is dus echt louter gebaseerd op theorie en gaat in de normale praktijk niet op.
    Ik vond het in ieder geval een leerzame exercitie en wil je danken voor je input.

    Groet en een succesvol visseizoen....

    Rombout



    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste Rombout,

    Geen dank.

    Ik heb jou betoog met grote aandacht gelezen. Gezien het bovenstaande denk ik zelf dat jij zeker wat het UL vissen betreft niet of nauwelijks ervaring bezit, m.a.w. dat jij pas met deze visserij bent begonnen.

    Ik ben dan ook reuze benieuwd waarom jijzelf, of misschien op aanraden van iemand, het anti-kink loodje juist daar in het oogje van het warteltje plaatst. Geheel in tegenstelling tot wat al meer dan 50 jaar wordt toegepast,nl. in het oog van de wartel waar ook de hoofdlijn aan wordt vastgemaakt.

    Ik kan je dan ook verwijzen op internet naar bv.het blog SddP naar het artikel anti kink of naar een artikel van Lichtervissen.nl waarin e.e.a.duidelijk wordt omschreven hoe een spincombinatie er uit ziet.

    Je praat met respect over de fa. Schreiner welke al deccenia goede spinners verkoopt.( Dit terzijde, de zaak waar ikzelf al ruim 50 jaar over de vloer kom). Gezien dat jij graag met deze spinners vist denk ik dan ook dat jij deze daar in de winkel aanschaft. Vraag eens een volgend keer als je daar een bezoek brengt aan John S. hoe een anti-kink lood geplaatst dient te worden aan de spinstang, dan lees ik t.z.t. hier graag jouw bevinding daarin.

    Voorts wens ik jou een heel mooi seizoen toe en wie weet kom ik jou eens aan de waterkant tegen.

    Tight Lines.

    Johan

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Johan,

    Tja.... Die niet echte Schreinerianen....: Je pakt ze er zo tussenuit hè.
    Maar als echte kunstaas veteraan weet jij natuurlijk allang dat wat ik gisteren uitgetest heb ook klopt.. ;-)

    Tot de volgende keer Johan, en dat je nog maar vele jaren met veel plezier mag blijven vissen..!.

    Groet,

    Rombout









    BeantwoordenVerwijderen
  7. Rombout,

    Waarom zo'n cynisme?



    BeantwoordenVerwijderen
  8. Omdat je een voorbarige en ongefundeerde uitspraak doet over andermans ervaring.
    Je uitlatingen komen misschien voort uit een gebrek aan inlevingsvermogen en / of praktijkkennis, maar voegen in ieder geval inhoudelijk niets constructiefs toe aan het onderwerp. E.a. wekt de indruk dat je jezelf liever laat leiden door dogmatisme, want wat mensen in 50 jaar allemaal kunnen toepassen speelt zich toch echt voor het grootste deel buiten jouw gezichtsveld af Johan….

    Een jaar of 35 geleden kwam ik regelmatig over de vloer bij Goedvolk Hengelsport in Haarlem. Daar verkocht men spinners waarbij aan de bevestigingskant de spinneras tot een driehoek was gebogen, waarin aan de punt het anti-kink loodje zat gemonteerd. Zie daar een voorbeeld van een anti kinkmiddel wat niet in het hetzelfde oog van de wartel is geplaatst als waar ook de hoofdlijn aan vast is gemaakt. Het waren overigens wat zwaardere spinners die niet geschikt waren voor de ultra lichte visserij.

    Succes & groet,

    Rombout

    BeantwoordenVerwijderen